Хотелски и спа бани: Идеи за луксозни хотелски бани за вашия дом

Хотелско и спа обзавеждане баня | bg-maistor.com

Вдъхновението за баня е навсякъде около нас, от архитектурни стилове до регионална естетика и не само. Ако някога сте отсядали в луксозен хотел, може би сте се почувствали вдъхновени от дизайна на банята, който сте открили там? Ако случаят е такъв и искате да внесете този стил в дома си, прочетете нататък.

Ако не сте отсядали в луксозен хотел, думите „хотелска баня“ може да ви накарат да си спомните за нещо семпло и скромно, тесни пространства, пълни с лепкави елементи, закъсняли за освежаване, или нещо, предназначено за удобство. И така, в това ръководство ще разгледаме какво всъщност се има предвид под стил и как можете да постигнете това във вашето пространство.

Какво е хотелски и спа стил?

Стилът хотел и спа е снизходителен, но скромен стил, който предизвиква престой в луксозен хотел. Това означава характеристики с пет звезди и декадентски стилове, които са необичайни, когато става въпрос за къпане, а дизайнът и комфортът са от първостепенно значение. Включването на спа концепцията в стила придава значение на уелнеса и релаксацията, две неща, които не са непременно приоритетни в напълно практичното обновяване на банята, но които наистина бяха поставени на фокус в тенденциите за бани през 2022 г. и 2023 г. с повече хора, прекарващи време вкъщи.

Проектирането на баня от нулата с тези неща в ума изисква по-внимателен подход към препроектирането. Със стила на хотел и спа вие създавате успокояващо пространство, в което да се отпуснете, дори и да нямате време да се отпуснете напълно много често. Влизането във вашата вдъхновена от СПА баня обзавеждане трябва да повиши възможността да дишате дълбоко и да оставите грижите на света зад себе си, точно както трябва да престоят в луксозен хотел.

Какви са определящите характеристики на дизайна на банята в Hotel & Spa?

Въпреки че обединяващите качества на тази естетика са по-малко формални от други стилове като арт деко, ще срещнете общи черти на дизайна. Някои от тях са разгледани по-долу:

Естествени дизайнерски решения

Oчаквайте да видите изпъкване на естествени или естествено изглеждащи материали, като бамбук, полиран камък, варосано дърво или дори мрамор. Това е стил, който приканва към връзка с природата и в последствие със самите нас.

Индустриални акценти

Естествени и индустриални може да изглеждат странни дизайнерски партньори, но използвани правилно, те могат взаимно да оживеят. Месингът и медта са два много популярни материала, вдъхновени от индустрията, които могат да се използват с голям ефект в баня в спа стил.
Приглушено осветление: естествените материали и приглушените индустриални акценти работят по-добре с атмосферно осветление, вместо с ярко осветление, както може да намерите в други стилове. В този стил светлините се използват за култивиране на успокояваща атмосфера.
Атмосферата като основно съображение: банята в хотел и спа център е преди всичко място за релакс. Това е място и за вашите редовни измивания, но акцентът е поставен върху създаването на атмосфера.
Дълбоки вани, често самостоятелни: потапянето в различни релаксиращи настройки е основата на спа изживяването, а дълбоката, самостоятелна вана често е най-близкото възможно приближение в домашна баня.

Лайфстайл образ на банята

Душ кабини

Просторните душове, в които влизате, вместо да влизате във ваната или в самостоятелен модул, са определящи за СПА стила, въпреки че очевидно може да не са реалистични за всички размери бани!

Широка гама от влияния

Дизайнът на хотел и СПА се различава в зависимост от това къде се намирате по света и е възможно да черпите от един или повече от тези съставни стилове. Баня в марокански спа стил ще бъде доста различна от тази, вдъхновена от японски спа, но и двете попадат в по-широката естетика.

По-малко ограничения

Като се има предвид горното, може да бъде по-освобождаващо да се работи в този стил, отколкото в някои други, тъй като има по-малко ограничения, загатнати от това как стилът е концептуализиран. Вие сте свободни да следвате импулсите си, за да създадете баня, която е идеална за вас.

Какви цветове са включени в баните в хотел и спа?

  • В класическата интерпретация на стила няма да намерите нищо прекалено преувеличено или интензивно. Фините кремави и бежови цветове могат да формират фона за земни тонове, например различни нюанси на кафявото, вдъхновени от (или дори представени от) естествено дърво. Те могат да бъдат с акцент от мед, месинг, черно или подобни.
  • Лайфстайл изображение на баня в хотелски стил, включваща златни мозаечни плочки по стените и около ваната в стил джакузи, черни и бели подови плочки, черешовокафяви дървени шкафове със сребристи крака, плот с черен гланц с вградена хромирана мивка, декоративна мивка tap nobs и златна облицовка около огледалата
  • Други естествени материали също могат да бъдат намерени в хотелски и спа стилове: спектър от сиви нюанси от естествен камък, например. От драматично тъмно сиво до по-нежно светло сиво.
  • Ярко бялото обикновено се избягва, с изключение на порцелановите елементи, които в луксозен хотел вероятно ще намерите излъскани до съвършенство. Крушките обикновено хвърлят слаба, топла светлина, за разлика от ослепителната бяла светлина.

Ако обаче сте отсядали в няколко хотела, ще знаете, че интерпретациите на този стил в реалния живот могат да варират много. Някои бани ще използват повече цвят; други могат да изберат по-тъмен, по-интензивен подход.

Какъв период от време покрива този стил на дизайн?

Дизайнът на банята в хотелски и спа стил не е свързан с определен период от време, тъй като хотелите са опора в живота ни и тенденциите, които определят техния стил, се развиват с времето. Въпреки това мнозина смятат, че това със сигурност е по-скоро тенденция от края на 19-ти век и началото на 20-ти век, тъй като хората са пътували повече и способността за изследване на нови места е нараснала. Някои хотели са в челните редици на тази дизайнерска вълна, докато други се придържат към остарели дизайни по желание или необходимост.

Разгледайте някои идеи за обзавеждане на хотелски бани и бързо ще видите, че стилът може също толкова лесно да предизвика елегантен винтидж дизайн, колкото и най-новата модерност. Изборът кой период от време да предизвикате във вашата баня, вдъхновена от хотел и спа, е оставен на вас: още една причина, поради която този стил може да бъде освобождаващ за работа.

Какви са влиянията на стила Hotel & Spa?

Това варира в зависимост от конкретния хотел, в който сте отседнали, но ако помислим за най-често срещаната концептуализация на стила, вероятно ще откриете следните влияния:

Естествено

Камък, дърво, мрамор и други естествено срещащи се материали са били използвани от хилядолетия, първоначално поради необходимост – когато не е имало нищо друго – и напоследък като обмислен дизайнерски избор.

Въпреки че много дизайнерски стилове умишлено избягват естествените материали в името на модерността, има осезаеми ползи от това да имате дървени мебели и елементи в дома си. Всяка баня, проектирана да улеснява релаксацията, може да се възползва от избора на естествено, експонирано дърво.

Дигитално лайфстайл изображение на баня в хотелски стил, вдъхновена от Сканди, включваща под от бял камък, стени с дървена ламперия и вградени рафтове, свободностояща вана със стоящ кран за вана и приставка за душ, дървени щори с прорези и голям сукулент в саксия

Модерен

Модерният дизайн включва чисти линии, минимално безпорядък и смели тонове. Няма да откриете, че цветът се използва прекалено много, вместо това черните, сивите и металните тонове ще очертаят линиите и формите със зашеметяващ ефект.

Много бани в хотелски и спа стил се отличават с поне някои аспекти на модерния дизайн: логично е те да се основават на най-новите дизайни, за да създадат на клиентите впечатление, че остават някъде иновативни и в тенденция, и тези дизайнерски елементи са популярни с причина.

От марокански спа центрове, които използват мозаечни плочки и геометрични форми, до японски минерални извори, които поставят природата в центъра на вниманието, с дизайна на хотел и спа вие сте свободни да рисувате върху проекти от цял свят.

Мивки за монтаж върху плот мебел за баня

Как да създадете хотелска и спа баня

Ако сте вдъхновени да съдадете баня в хотелски и спа стил, ето как да го направите.

Първа стъпка: решете местонахождението на спектъра, на който ще базирате своя дизайн. Предпочитате ли по-светлите цветове и по-земните тонове? Или по-мрачните, по-мрачни стилове?

След това стигаме до стила: целите ли се към по-съвременен, модерен и подходящ външен вид? Или по-традиционен, епохален и декадентски външен вид, използващ цвят, извивки и форми?

Когато вземете това решение, третата стъпка включва избор на основния цвят, около който ще бъде изградена вашата баня. Обикновено основният цвят се отразява в елементи като баня, мивка за баня и тоалетна, но това не трябва да е така. Ако изберете бежово или сиво като основен цвят, пак можете да използвате например бели осветителни тела.

Четвърта стъпка включва избор на вашите акценти: към дърво или камък ще се насочите? Месинг или черен? Знаейки това от самото начало, ви е по-лесно да бъдете последователни във вашия дизайн и води до по-унифициран краен резултат.

След като вземете решение относно цветовете и акцентите, можете да преминете към обмисляне на индивидуалните елементи и елементи, които ще съставляват вашата баня.

Hotel & Spa Мивка

Хотелски и спа стил работи добре с мивка на плота. Този тип мивка повтаря визуалната привлекателност на свободностоящата вана, като същевременно въплъщава изискан, вдъхновен от модерния стил.

Модерен смесител за баня

Hotel & Spa смесител за баня

С акцент върху релаксацията, банята, вдъхновена от хотела, трябва да има кранове, които са лесни и изящни за използване. Поради тази причина модерните смесители за баня често се появяват: техните чисти линии, минималистичен профил и плавно управление ги правят популярен избор.

За да се облегнете повече на спа естетиката, можете също да разгледате водопадните кранове. Тези кранове осветяват течащата вода по начин, който привлича окото и, в спа контекста, предизвиква релаксиращото величие на водата, течаща в природата.

Шкаф за баня Hotel & Spa

В баня, вдъхновена от спа, често ще откриете обичайния безпорядък в банята, скрит от погледа, за да избегнете нарушаване на основната естетика. Шкафовете за баня в този стил на дизайн трябва да са стилни и приглушени.

Използването на шкаф, който е опростен, но има и вградено LED осветление, е начин да внесете околна светлина във вашата баня, без да разчитате и на твърде много горни светлини.

Душ параван за хотел и спа

Стилът хотел и спа на практика изисква душ кабина, ако пространството ви го позволява. Тези душове използват параван от пода до тавана, за да отделят част от вашата баня, което означава, че естетически привлекателният параван е от ключово значение.

Много душ кабини имат един параван, който се простира от стената, като например вградена душ кабина, за да се създаде пространство, но други могат да се комбинират с монтирани на стената скоби навън, за да се създаде пространство, от което можете просто да влизате и излизате от двете страни, известен също като проходен душ. Вашето решение ще бъде информирано от размера на пространството, с което трябва да работите.

Хотелски и спа плочки

Много бани в хотели и спа включват плочки, независимо дали в конфигурация, включваща прави линии и прави ъгли – малки или големи – или по-геометричен модел, вдъхновен може би от близкоизточната спа естетика.

Ако предпочитате плочки, изберете нещо, което допринася и е в съответствие с другите дизайнерски решения, които сте взели. Дизайнът на плочките, който допълва мебелите и аксесоарите във вашата баня, може да съчетае красиво целия стил.

Съвети за проектиране на бани в хотели и спа стил

Луксозните хотели имат големи бюджети за дизайн и желание да бъдат в крак с тенденциите в дизайна. Привличането и удоволствието на гостите разчита на създаването на пространство, в което е удоволствие да бъдеш, и всичко това се комбинира, за да създаде бани, които са стилни, удобни и привлекателни. Тогава не е чудно, че много хора гледат към хотелския и спа стил, когато проектират банята си у дома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *