Летище Варна: Ключ към туризма и бизнеса

Полети туристи летище Варна

Летище Варна е международно летище в България и е второто по пътникопоток в страната след Летище София.

История

Историята на летище Варна започва през 1928 г., когато на 23 юли е извършен първият граждански полет от София до Варна с самолет “Фокер” на българската аерокомпания “Български въздушни съобщения”. По това време летището е разположено на територията на село Аспарухово и има една писта с дължина 1200 метра.

През 1930 г. летището е преместено на сегашното си местоположение и пистата е удължена до 1800 метра. През 1936 г. е построен първият пътнически терминал.

През Втората световна война летище Варна е използвано от военните сили на България и Германия. През 1944 г. летището е бомбардирано от съветската авиация.

След края на войната летището е възстановено и започва да се развива бързо. През 1960 г. пистата е удължена до 3000 метра. През 1974 г. е построен нов пътнически терминал, който е един от най-модерните в България по това време.

През 1990-те години летище Варна продължава да се развива и се превръща в един от най-важните транспортни възли в България. През 1995 г. е построен втори пътнически терминал, който увеличава капацитета на летището.

Самолети летище Варна

Интересни факти

  • През 1928 г. от летище Варна е извършен първият международен полет от Варна до Париж.
  • През 1947 г. от летище Варна е извършен първият полет с реактивен самолет “МиГ-15”.
  • През 1961 г. от летище Варна е извършен първият полет с пътнически самолет “Ту-134”.
  • През 1974 г. от летище Варна е извършен първият полет с пътнически самолет “Ил-62”.
  • През 2002 г. от летище Варна е извършен първият полет с пътнически самолет “Боинг 737-800”.
  • През 2006 г. от летище Варна е извършен първият полет с пътнически самолет “Еърбъс А320”.

Бъдеще

Летище Варна има амбицията да се превърне в един от най-модерните и конкурентоспособни летища в Европа. За целта се планира реконструкция и модернизация на пътническите терминали, изграждане на нови писти и инфраструктура.

Планира се също така да се разшири мрежата от дестинации, обслужвани от летището. Летище Варна се стреми да стане предпочитан избор за пътници от България и региона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *