Летище София: Интересни факти и история

Летище град София | sofia-portal.com

Летище София е най-голямото и най-важното летище в България. Разположено е на 10 км югоизточно от центъра на столицата и обслужва над 10 милиона пътници годишно.

История

Историята на летище София започва през 1920 г., когато на местността “Крайезер” е построено първото летище в България. През 1930 г. летището е преместено на сегашното си местоположение и е построена първата писта с дължина 1200 метра.

През Втората световна война летище София е използвано от военните сили на България и Германия. През 1944 г. летището е бомбардирано от съветската авиация.

След края на войната летището е възстановено и започва да се развива бързо. През 1960 г. пистата е удължена до 3000 метра. През 1974 г. е построен нов пътнически терминал, който е един от най-модерните в България по това време.

През 1990-те години летище София продължава да се развива и се превръща в един от най-важните транспортни възли в България. През 1995 г. е построен втори пътнически терминал, който увеличава капацитета на летището.

Летище София самолетни билети

През 2006 г. летище София е приватизирано и е продадено на френската компания “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”. След приватизацията летището е реконструирано и модернизирано.

Интересни факти

  • Летище София е построено на мястото на старото село “Крайезер”.
  • През 1927 г. от летище София е извършен първият международен полет от София до Рим.
  • През 1947 г. от летище София е извършен първият полет с реактивен самолет “МиГ-15”.
  • През 1961 г. от летище София е извършен първият полет с пътнически самолет “Ту-134”.
  • През 1974 г. от летище София е извършен първият полет с пътнически самолет “Ил-62”.
  • През 2002 г. от летище София е извършен първият полет с пътнически самолет “Боинг 737-800”.
  • През 2006 г. от летище София е извършен първият полет с пътнически самолет “Еърбъс А320”.

Бъдеще

Летище София има амбицията да се превърне в един от най-модерните и конкурентоспособни летища в Европа. За целта се планира реконструкция и модернизация на пътническите терминали, изграждане на нови писти и инфраструктура.

Планира се също така да се разшири мрежата от дестинации, обслужвани от летището. Летище София се стреми да стане предпочитан избор за пътници от България и региона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *